Terugblik op geslaagde huurdersavond 8 juni 2023

Het bestuur van Huurdersraad Stedelink kijkt met alle vrijwilligers terug op een geslaagde huurdersavond bij Het Wapen van Zoetermeer. Op 8 juni kwamen 200 huurders uit Delft, Zoetermeer, Zuidplas en overig Nederland naar onze eerste huurdersavond van de nieuwe Huurdersraad. Het thema was Wonen en Zorg. Op onze informatiemarkt, bij de workshops en tijdens het eten en drinken was er veel ruimte voor dat thema vrijgemaakt. De bestuurders van Stedelink vertelden aan onze medehuurders op het podium ook dat zij zorg belangrijk vinden, dus we kijken uit naar verdere samenwerking op dat thema en alle overige thema’s waarop de Huurdersraad de corporatie adviseert. Speciale dank aan alle workshopgevers, fotograaf, energiecoaches, KCC van Stedelink en alle anderen die deze avond mogelijk hebben gemaakt.

Je vindt hieronder een selectie van de foto’s van Leo van der Nat. Klik hier voor meer foto’s van de avond.

             

Ronald van der Spiegel willen we als laatste hartelijk danken. Hij deed verslag van deze avond:

Heerlijk weer, lekker druk: huurdersavond Huurdersraad Stedelink 2023

Huurdersraad Stedelink organiseerde op 8 juni 2023 haar eerste Huurdersavond in Zoetermeer. Zo’n 25 vrijwilligers en beroepskrachten verzorgden een geslaagde bijeenkomst voor de circa 180 bewoners die de bijeenkomst bijwoonden. Dat kon in zalen en buiten in de zon op terrassen.

Eten
Het begon met een gezamenlijke maaltijd. Het moment om de bewoners te vragen wat zij van de avond verwachten. ‘Lekker bier! Wat serieuzer: voor de gezelligheid en om meer te leren over de wijkambassadeurs’. Anderen hadden geen verwachtingen en lieten zich graag verrassen door het programma. ‘Ik was benieuwd’. ‘Ik wil weten wat er gaat gebeuren met mijn woning’. Veel kwamen om contacten op te doen, zoals de huurder die ook politieagent was – maar niet in functie! Een vrouw was nu zes jaar in Nederland: ‘Ik grijp elke kans aan om mensen te ontmoeten en Nederlands te kunnen spreken’.

Zorg en wonen
Het thema van de avond was Zorg en wonen.  Daar gingen de twee aanwezige bestuurders van Stedelink, Zakaria El-Khetabi en Marion Timmermans graag op in. Zij vertelden in hun praatje vooraf dat zij dicht bij de huurders willen staan en zichtbaar willen zijn in de wijken. ‘De Huurdersraad en de Ondernemingsraad zijn onze belangrijkste gesprekspartner’. Zij maken zich zorgen over de zorg, gezien de landelijke ontwikkelingen. Stedelink gaat daarover in gesprek met de gemeentebesturen. En meer concreet: Stedelink hoort graag wie zorg nodig heeft en zet zich ervoor in dat zorgbehoevende mensen in contact komen met de zorgverleners. Timmermans vertelde aan het eind van de avond wat zij meenam van de avond: mensen wonen soms erg lang in hun woning, er ontstaan kleine klachten en die melden zij niet. Wel doen hoor. Zij luisterde goed en veel naar de huurders en leerde veel, bijvoorbeeld over woongroepen voor doelgroepen. Zij wil gevoel hebben voor de mensen en hun woningen.

Vier workshops en informatiemarkt

Na de start konden de bewoners kiezen uit vier workshops. Een ging over nieuwe wetgeving en regelgeving. Wat was en is van belang voor zorgbehoevenden? Dat regelgedoe leek heel saai maar na afloop waren de deelnemers dolenthousiast.

Een andere workshop ging over het omgaan met overlastgevers in je wijk. Belangrijke aandachtspunten: wat kan je voor je medemens doen? Tip: drink eens koffie met je buren, kijk wat zij aan zorg nodig hebben.

De workshop over de wijkbeheerders werd door een betrokken en enthousiasmerende medewerker van Stedelink gegeven. Belangrijk aandachtspunt: hoe om te gaan met zorgaanbieders. Judith en Jane verzorgden als zo vaak de workshop over de wijkambassadeurs, de ogen en oren van de Huurdersraad in de wijken. Succesvol, zij rekruteerden zes nieuwe wijkambassadeurs.

Een bewoner was binnen komen lopen toen zij het bord van de Huurdersraad buiten had zien staan. Het eten en drinken overtrof haar verwachtingen, zo vertelde zij na afloop van de workshops. Samen met een vriendin maakt zij zich zorgen of als er groot onderhoud wordt gepleegd (‘Huizen in de stijgers’) Stedelink nog de huur mag verhogen en de gemeente de WOZ-waarde. Die vragen zouden zij stellen aan de aanwezige medewerkers van het Klant Contact Centrum van Stedelink. Bij het KCC werden de gebruikelijk vragen over reparatie en onderhoud gesteld.

Sommige bewoners maakten zich zorgen over hun energierekening of wilden meer weten over zonnepanelen. Energiecoach Rien Tuk legde hun graag uit hoe zij met wat gedragsveranderingen en wat kleine investeringen veel geld konden besparen op hun energierekening.

Wethouder
Ook was aanwezig Ronald Weerwag, wethouder Wonen van Zoetermeer. Hij was op de fiets gekomen om sfeer te proeven en te luisteren. Hem viel de betrokkenheid van de bewoners op bij hun leefomgeving. Velen spraken bij hem hun zorg uit of zij wel de juiste zorg zouden kunnen krijgen als zij die nodig zouden krijgen.

Korte lijntjes
Sommige bewoners kwamen om te ‘snuffelen’, wat heeft de Huurdersraad te bieden? Een andere bewoner kwam al jaren naar de huurdersavonden en wil dat nog jaren blijven doen. Gewoon uit betrokkenheid.

Opvallend was dat veel bewoners meldden dat de dienstverlening van Stedelink beter was dan die van Vestia. Meer betrokkenheid, kortere lijntjes, sneller reageren, meer inzet. De aanwezigheid van veel medewerkers van Stedelink werd gewaardeerd.

Kortom de eerste Huurdersavond van Huurdersraad Stedelink was een succes, voor de raad, voor de huurders en voor Stedelink.

 

Klik hier voor nog meer foto’s van de avond.

 

 

Informatiekraam Huurdersraad op huurdersavond 2023

Deel dit bericht